Imatges retrospectives d'una ciutat

L’Hospitalet de Llobregat, 1963

Avui comparteixo el mapa de carrrers que surt a la guia oficial de l’Hospitalet dels anys 1963-64, on trobareu una ciutat molt diferent a l’actual, plena d’espais oberts, sense els blocs de Can Serra al Samontà i sense cap polígon industrial o d’habitatges (Gornal, Bellvitge) a la Marina. Carrilet avall, a la banda oest de la ciutat, tot eren camps i cases de pagès, i a la banda est, Granvia avall també.

Els canvis son molts, segur que us divertiu si el compareu  amb un plànol actual, podreu trobar el canal de la Infanta, així com el desaparegut carrer del Canal, on ara existeix el carrer de Josep Tarradellas i Joan (abans anomenat dels Alps), els carrers del barri de Can Pi, també el barri de la Bomba, l’antic camp de futbol,… ja dic, molts canvis,…

hospitalet1963
Deixo també un llistat dels 43 motius de les cases de pagès que he trobat al mapa. Com aquests noms parteixen del llenguatge oral en català trobareu incorreccions a la seva escriptura, ja que es va fer en castellà,… agafant el llistat que va fer la Matilde Marcé trobareu que cal Machacot era cal Matxacot, cal Tocayo era cal Tocaio,… També he trobat algunes diferencies més grans, com per exemple que cal Xic de la Loreta al llibre surt com a cal Xic de la Laieta,…

hospitalet1963casesdepages

REFERÈNCIES

Cop d’ull als motius de l’Hospitalet, escrit per la Matilde Marcé i Piera i editat per l’Atenue de Cultura Popular de l’Hospitalet l’any 1991

6 responses

 1. Raúl

  Hola. En aquest mapa es pot veure, relacionat amb la foto publicada a l’octubre del carrer Vinaroz,, que en aquests anys es deia carrer Masnou, I mai he sapigut perque el canvi de nom.

  14 Desembre 2012 a les 8:27 am

  • Per ara jo tampoc ho sé Raúl, gràcies per la observació.

   17 Desembre 2012 a les 6:18 pm

 2. Ventura

  Respecte de les masies, a la de Can Peret Massagué també havia sentit, de petit, que alguns iaios l’hi deien els Tres Cases. Jo i la meva colla l’anomenavem així i no pas Can Peret. El Massagué era un Administrador de finques (els seus fills encara duen el negoci) i la casa no era d’ells, penso.

  14 Desembre 2012 a les 12:05 pm

  • Ostres, doncs el motiu “tres cases” no l’havia llegit mai,… però saps segur que el que donava nom a la casa era el mateix Massagué que l’administrador de finques?

   17 Desembre 2012 a les 6:17 pm

 3. Ventura

  No, no crec que tinguessin rel-lació. De totes maneres un dia d’aquests m’acostaré a veurel i l’hi pregunraré, al Carles, el fill, que encara “administra” per L’H.

  21 Desembre 2012 a les 12:00 am

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s