Imatges retrospectives d'una ciutat

Illa dels Sindicats, 1979

Aquesta fotografia la he tret de un article de Josep Roca Cladera aparegut a la revista CAU del juny de 1979, un article molt interessant sobre l’urbanisme a principis de la democràcia. Podreu trobar fotografies d’una qualitat raonable, i plànols dels Plans Especials de Bellvitge, El Gornal, Santa Eulàlia 2, Can Serra, i el de la foto, l’illa de Sindicats.

Aquesta és la que m’ha semblat més sorprenent, realitzada des de l’avinguda del Carrilet cap el carrer d’Enric Prat de la Riba, podem veure els dos edificis que finalment es van construir, que van suposar la meitat del coeficient d’edificabilitat que inicialment estava previst. M’ha sorprès els horts no sabia que havia tal quantitat. Algú els recorda?

illasindicats1979

Deixo també una mica de la historia urbanística d’aquest lloc,…

illasindicatshistoria
També he trobat una fotografia aèria de la zona de 1986, on ja no hi ha horts,…

sindicats1986

I també una fotografia més o menys actual del google street view,…

illasindicatsara

REFERÈNCIES

9 responses

 1. Dani

  Recuerdo que en esa zona años después sólo había hierbas y jeringuillas. Y pegado a los edificios un hoyo de quizás un par de pisos de profundidad que en la foto no veo. ¿Alguien conoce el motivo? ¿Quizás fue una construcción paralizada de otro edificio?

  Por cierto, no hace mucho los vecinos pararon la construcción de otro edificio en ese parque, donde ahora hay una explanada de tierra. Por lo que me comentaron, ese parque no es zona verde, y otras zonas como las ramblas o la acera de la farga sí lo son.

  8 gener 2013 a les 4:57 pm

  • Hola Dani, he estado buscando el agujero en una fotografía de 1986 y no lo veo, aunque hay una zona de sombra que lo impide. Podría ser de las obras del metro:

   Te dejo algunas imágenes:

   10 gener 2013 a les 11:30 am

 2. Joaquim

  Com sempre, aporto el que puc. En el PDF enllaçat amb un (7) hi ha una imatge de la Pça de la Pinça que, com aquell qui diu, fins fa 4 dies era encara vàlida. L’any passat van innaugurar la seva reforma. Ara, tal i com dicten les noves normes urbanístiques, el sòl és pràcticament tot ciment i lloses.

  En el mateix PDF, a la segona imatge, on diu que “aquí se tenía que emplazar un edificio de 20 plantas”, ara hi ha una magnífica plaça interior amb un aparcament a sota. Que per cert! També l’han acabat de remodelar bàsicament amb la excusa de millorar la impermeabilització. La fotografía és presa des del carrer Santiago Ramón i Cajal.

  8 gener 2013 a les 5:09 pm

  • Paula

   Jo visc en aquest edifici i m’ha fet molta il·lusió veure com el construient i saber una mica d’història. Moltes gràcies!

   8 gener 2013 a les 7:22 pm

   • A tu pel teu comentari, Paula

    10 gener 2013 a les 11:31 am

  • Gràcies per les teves aportacions Joaquim!

   10 gener 2013 a les 11:31 am

 3. Ventura

  Joaquim, penso que la primera foto és presa des de la via del Carrilet a l’alçada de la tanca de Can Gomar (abans d’enderrocar la fàbrica).

  8 gener 2013 a les 9:57 pm

  • Joaquim

   Sí, és veritat, però jo parlo del PDF que en Lluís ha enllaçat amb un (7) dins la secció “referències”:

   Click to access CAU790601069.pdf

   9 gener 2013 a les 6:41 pm

 4. Hoola Luis!! Acabo de descubrir esta entrada y he alucinado con la foto de los huertos!! No los recuerdo para nada, y si la foto es de finales de los 70 yo ya tenía 8 o 9 años… 😦 Que mala memoria tengo!!!

  La masía que se ve a la izquierda es el lateral de Ca l’Esquena Cremat. Recuerdo que desde mi calle ( Provenza ) hasta la avda del Carrilet, justo delante de Ca n’Arús, había un muro de 1 metro más o menos de alto y que a mí, de pequeña, me encantaba pasar por encima. Donde se ven los huertos recuerdo un descampado, a nivel más bajo que la acera, bueno, a nivel de Ca l’Esquena Cremat, que está por debajo del nivel de la calle.
  Algun año despues, cuando volvía del Instituto Mercè Rodoreda, mis amigas y yo nos despedíamos en ese mismo murete que te comento, yo giraba a Provenza y ellas seguían por Riera de la Creu hasta la calle “Alpes”.

  Je, que mayor soy!! 😉

  14 Març 2013 a les 12:49 am

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s