Imatges retrospectives d'una ciutat

La Puda, ja tenim imatges!

Mireu,… la Marina de l’Hospitalet, sí…, el territori que va des de la línia del Carrilet fins al mar, és gairebé un desert documental,… i també pràcticament natural, ja ens queda molt poc per destruir. A mesura que la terra de cultiu anava desapareixent sota el formigó, pocs es van ocupar de recuperar aquelles antigues fotografies que guardaven els avis o bé que van fer els viatgers quan en algun moment ens van visitar.

Si aquest espai fos un puzle, tindríem moltes peces perdudes, masses, i és una llàstima, ja que tot això, ara tan abstracte, no deixa de ser un reconeixement a la nostra identitat, que un poble que tan ràpidament s’ha transformat en ciutat, amb tot el que això ha suposat, no deuria de perdre mai; l’hauria de conservar com un tresor… si aquest poble tingués una mica de autoestima. Tota aquesta “queixa” no és d’ara, no sóc el primer que la fa, ni seré l’últim; ha estat repetida a cada dècada, i lamentablement algú d’aquí uns anys, tornarà a escriure en algun lloc el mateix,… en aquest sentit, els de dalt sembla que sempre són els mateixos.

En fi,… fa uns dies van arribar al meu mur de facebook un parell d’aquestes peces de puzle introbables, imatges que buscava feia molt de temps. Són d’una casa que es trobava al costat de la desapareguda platja de l’Hospitalet, propera a la Farola. Aquesta casa es deia la Puda, i es veu que des de 1878, fins als anys 30 del segle passat, allà va existir una font d’aigües curatives molt visitada, on la gent dels voltants feia cua per banyar-se i guarir-se de diverses malalties.

En Pere Cases Sancho, qui ha compartit aquests fotografies amb nosaltres, va néixer allà l’any 1943 i ha conservat aquestes fotografies de data encara indeterminada.

Aquesta primera sembla de principis de segle, i encara que no es veu molt bé, ens mostra una cua de gent que hauria arribat a la casa per tal de provar les aigües curatives de la font. No es veuen cables, ni llums a les façanes, segurament encara no havia arribat la llum elèctrica; crec que aquesta fotografia es va fer quan aquesta casa era encara a territori hospitalenc.

la puda2

La segona sembla dels mateixos anys, es veu una mica millor. Sembla que a la part de la dreta és on era la font, pot ser es situaria darrere d’aquesta petita torre. Sobten aquestes ¿puntes de biga? de la façana de la casa, i que són més nombroses que a la fotografia anterior. No entenc que són, o si podrien simbolitzar alguna cosa.

la puda1

Bé, ara falta saber com era la font i ja sabeu,… no deixeu les fotos als calaixos, teniu un grup de facebook molt actiu per fer-lo. Moltes gràcies a Pere Cases Sancho, i si voleu saber més coses d’aquesta font podeu picar aquí!

6 responses

 1. Joaquim

  Respecte a les marques que semblen puntes de biga, tot i no ser enginyer d’estructures, m’atreviria a aventurar no ho són perquè una biga ha de suposar el pes del terra i per tant les puntes haurien de formar una línia recta.

  Altra cosa que tampoc sóc es ornitòleg, pero mira, jo diria que són nius d’oreneta. Fantàstiques vistes devien tenir els animalons!

  Salutacions,

  23 Juny 2013 a les 6:01 pm

 2. M’ha tocat un d’aquests premis blogaires virals i te’n passo el testimoni, sense cap compromís:

  http://enarchenhologos.blogspot.com.es/p/premis-blogaires.html

  27 Juny 2013 a les 1:13 am

 3. Com en el comentari anterior, aquí en va un altre, de premi!!! Visita el meu blog per veure’l!

  20 Agost 2013 a les 11:30 am

 4. Joaquim

  És una llàstima com aquesta pàgina ha deixat de moure’s, hi ha molts hospitalencs que continuem amb set de noves noticies sobre vells temps…

  11 Mai 2014 a les 7:10 pm

  • Necessitava el temps per fer altres coses que estic fent,… però encara es mou el grup de facebook on es continuen compartint fotografies.

   11 Mai 2014 a les 10:42 pm

 5. Joaquín

  Me n’alegro molt de saber que, tot i que sigui al Facebook, la pàgina continua activa :). Malauradament jo no tinc compte de Facebook…Ni intenció a curt plaç de tenir-ne. Continuaré visitant el bloc de tant en tant per rellegir antics posts. Una abraçada!

  7 Agost 2014 a les 7:56 pm

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s