Imatges retrospectives d'una ciutat

Presentació, agraïments i disculpes

L’Hospitalet de Llobregat, 1 de maig de 2012

Em vaig començar a interessar per la història del lloc on he viscut tota la vida fa uns tres anys, quan tristament vaig descobrir que no en sabia pràcticament res d’ell; ni del territori, ni dels antics edificis, escultures, fonts, comerços… ni de les persones que havien deixat la seva empremta en el passat, de res. Vaig decidir investigar, pot ser com una manera d’arrelar en aquest lloc on per sort vaig néixer, pot ser per entendre aquesta ciutat i a la gent que m’envolta,… com veieu encara ho continuo fent, sorprenent-me a cada moment.

Aquest bloc no és cap arxiu, ni cap guia, ni res semblant,… és un quadern de bitàcola, on comparteixo el resultat de les meves “investigacions”, es a dir, dels meus viatges per l’interior de les hemeroteques digitals, de les meves lectures a la mai extensa però fantàstica bibliografia sobre la nostra ciutat,… de les conversacions amb vosaltres. El seu índex és l’únic que li dona cert ordre, ja que jo d’ordenat no tinc molt; ho sento però la meva curiositat és bastant caòtica i tira per on vol, en moltes ocasions deixant les coses a mitges. Jo sols em deixo portar per ella.

Per tant, com sols soc un simple aficionat a l’historia, molt focalitzat a la d’aquesta ciutat, amb pocs coneixements generals, i molt desordenat, poden existir errades (i ben grosses!!). Si les trobeu,… no calleu!

Una alta cosa, encara que intento que les imatges que publico no tinguin drets d’autor, encara que moltes vegades demano permís per incloure-les a la pàgina, encara que en ocasions insereixo el seu origen dins d’elles,… si el propietari o propietària d’alguna considera que s’està fent una utilització indeguda o simplement no vol que la faci servir, sols té que enviar-me un correu electrònic demostrant que es seva, per tal de que sigui retirada.

Això sí!, si tens una imatge que creus que pot ser interessant per la resta dels usuaris  i vols que la publiqui, cap problema!

També he de dir que sense els vostres comentaris, tant aquí, com al meu correu, com al grup o la pàgina de facebook, això no tindria ni la meitat del valor que considero que té. Moltes gràcies i si us plau, seguiu així!!

Ah!,… i perdoneu si a vegades tardo en respondre, em teniu saturat!!! (gràcies) 🙂

Luis V. Bagán Nebot

luisbagan@gmail.com
Perfil al facebook 

 

29 responses

 1. Bon dia Luis,

  he visitat la teva pàgina per primera vegada i la trobo molt interessant. Jo sóc d’un grup d’aficionats a la fotograia, DISTRICTE FOTOGRÀFIC SANTA EULÀLIA L’H, que estem iniciant un projecte que ens engresca moltíssim, la construcció d’aquesta web http://www.staeulalia.org, et convidem a visitar-la i a registrar-te per deixar els teus comentaris, que segur ens enriquiran. També et volem demanar permís per incloure la teva web a la secció de webs d’interès.

  Moltes gràcies pel teu treball.
  Eduard Castellón.

  17 Novembre 2010 a les 10:25 am

 2. Hola Eduard, clar que la podeu ficar, encantat!

  Sobre escriure a al vostra (fantàstica) pàgina ho veig complicat ja que no tinc temps. Ara mateix estic traslladant tots els textos del facebook al bloc i és un treball molt gran,… després estic liat amb altres temes del meu barri, Bellvitge,… ho intentaré,…

  Gràcies a la vostra pàgina he descobert que torna a estar viu l’Arxiu Històric de Santa Eulàlia i que té un bloc! No sé si teniu relació, però demà faré difussió del bloc al facebook ja que és una molt bona notícia pel que ens agrada la història de la ciutat.

  Moltes felicitats, i moltes gràcies també pel vostre treball, que també, per suposat, donaré a conèixer.

  Luis V. Bagán Nebot

  17 Novembre 2010 a les 12:30 pm

 3. Luis, en el llistat de masies hi tens l’interrogant amb la de Gonzal. Es tracta d’un casa de pagés on hi va viure en Gonzal Pons, casa que va donar lloc al carrer del mateix nom. La família Pons d’aquesta casa no va tenir descendents.
  Respecte a 1 de les cases Can Paperines, no sé segur si és l’edifici que ocupa la rectoria de la Parròquia de Sant Isidre.

  9 Juliol 2011 a les 8:34 pm

  • Ah! gràcies és que Can Gonzal no es veu bé.

   Sobre Can Paperines, abans de la construcció de Sant Isidre allà existien edificis, mira el plànol de 1927

   Segons el apartat d’història del lloc web de Església de Sant Isidre
   http://parroquiasantisidre.org/Historia.html
   “Al mismo tiempo, providencialmente surgió la posibilidad de adquirir unos terrenos y una masia en la confluencia de la Riera Blanca y Aprestadora (un total de 62.970 palmos cuadrados) comprendiendo la actual casa rectoral y una pieza de regadío con pozo, donde se levantaría la actual iglesia, el patio y el terreno destinados a Centro Parroquial. La masia recibía el nombre de Can Gelonch y era colindante de Cal Colom, que todavía se encuentra delante de la parroquia. El 27 de noviembre de 1946 se firmó el contrato de compra-venta.”

   Era Can Gelonch la mateixa masia que Can Paperines??

   No ho sé.

   10 Juliol 2011 a les 9:46 pm

 4. Nativitat Pol Nicolau

  Com podria passar-te fotos de L’H?

  17 Juliol 2011 a les 9:04 pm

 5. Hola Nativitat, ara que agafo vacances tinc més temps per quedar en persona (espero). D’altra banda també pots enviar-me les imatges via correu electrònic aquí luisbagan@gmail.com

  Gràcies!

  17 Juliol 2011 a les 10:55 pm

 6. Jaume Sans

  Felicitats per la pàgina web. Aporta molta informació que la gent que estudiem i estimem el territori del delta del Llobregat ens ajudarà en conèixer millor la Marina de l’Hospitalet.

  18 Juliol 2011 a les 2:56 pm

 7. Gràcies Jaume! La Marina de l’Hospitalet és un dels meus temes preferits, encara no hi ha cap llibre monogràfic sobre ella, com per exemple de la de Sants,… hi han tres o quatre llibres sobre les masies, i alguna cosa més, però ja et dic, poca cosa.

  18 Juliol 2011 a les 10:05 pm

 8. Dolors Marin Silvestre

  Ahir la meva filla em va passar l’enllaç a aquesta pàgina, m’agrada molt! Hi aniré entrant sovint i potser puc incorporar alguna informació. Sóc historiadora i vaig treballar molt sobre la meva ciutat. Gràcies per aquesta feina tan magnifica!

  19 Juliol 2011 a les 11:04 am

  • Gràcies Dolors, no siguis molt dura amb mi, segur que trobaràs moltes errades,… és que sóc de ciències 🙂

   19 Juliol 2011 a les 10:25 pm

 9. Va dirigit als historiadors de l’Hospitalet de Llobregat, barri del Centre.
  Felicitats pel vostre treball!
  Voldria fer-vos una petició sobre la història de la masia de Cal Tres i sobre la figura del meu pare Joan Massagué Prats descendent dels habitants de la Masia, El meu pare regia Finques Massagué i fou director de la Delegació de Mútua General de Seguros. També en un temps fou el president del Club de Futbol de L’H. El pare nasqué i morí a L’H. (1897-1972).
  Restaré molt agraïda de la vostra informació.
  Teresa Massague – 26 novembre de 2011

  26 Novembre 2011 a les 4:33 am

  • Gràcies Teresa però jo sols soc un aficionat, ni historiador ni res que es sembli, i crec que el que demanes passa per ficar-se a l’arxiu amb temps, del que lamentablement no disposo.

   Sobre Cal Tres conec sols una fotografia, que és la que surt a molts llibres, de fet fa uns dies que tinc pensat escriure un article amb el joc de paraules “els dos cal Tres”, ja que a Santa Eulàlia existia una altra amb el mateix nom, però d’aquesta última encara no tinc cap foto.

   Finques Massagué tinc constància de que és un dels establiments més antics de la ciutat i que encara funcionen. Sobre el teu pare he trobat aquest article de quan era president del UD Hospitalet: http://hemeroteca-paginas.mundodeportivo.com./EMD02/HEM/1952/10/10/MD19521010-002.pdf

   Si trobo alguna cosa més ja t’informaré. D’altra banda si tens alguna imatge de la ciutat que creguis d’interès general, cap problema en que al comparteixes en aquest bloc, i si vols amb els teus comentaris.

   Moltes gràcies per donar a conèixer al teu pare.

   26 Novembre 2011 a les 9:35 am

 10. pilar

  Hola me gustaria ver o tener alguna foto de la calle aprestadora junto con los cuarteles de lepantocomo era antes de tirarlos y hacer la ciudad judicial, como quedaba la calle antes de la nueva construccion y ver el puentecito ese que habia con el carrilet pasando por debajo.

  27 Novembre 2011 a les 5:29 pm

  • Pilar, por ahora no tengo localizada ninguna foto con el contenido que pides,… pero es cuestión de esperar a que alguien la comparta. Gracias por tu comentario.

   27 Novembre 2011 a les 6:03 pm

   • pilar

    Muchas gracias a ti por contestar tan rapido.

    28 Novembre 2011 a les 2:38 pm

 11. Per si t’interessa en el meu blog tinc 4 fotos de la Rambla de la Marina enfront del 215 crec que són de 1977, sota he posat l’actual de 2012.
  Si les vols penjar en el teu blog, envia’m un correu i te les passo.
  El meu blog és: http://www.ludistor.blogspot.com
  Felicitats pel treball realitzat en el teu blog

  Att.

  Lluis Curto

  23 gener 2012 a les 10:38 pm

 12. Hola Lluís, són molt bones!!! i em porten molts records! Sobre la data crec que són una mica anteriors. Mira, https://lhospitaletdellobregat.files.wordpress.com/2012/01/bellvitge1975.jpg
  aquesta foto es va publicar a la revista Destino del 29 de juny de 1975, i segurament es faria abans d’aquesta data. A les teves imatges les obres es troben més avançades, però amb el ràpid que anaven pujant blocs, pot ser es podrien situar a finals de l’any 1975, no veig si la gent porta màniga curta o llarga,… o potser principis de 1976.

  Moltes gràcies, i clar que les vull penjar! :)) el meu correu és aquest: luisbagan@gmail.com

  23 gener 2012 a les 11:14 pm

 13. Hola, molt bon dia!
  Sóc una estudiant de fotografia i visc a Collblanc, estic fent un treball sobre l’hospitalet que consisteix en el següent: Estic buscant fotografies antigues d’espais significatius o carrers importants, places, etc. i el meu propòsit és imprimir aquestes imatges i penjar-les al lloc on fan referència. Per exemple jo visc al costat del Parc de la Marquesa, alguns veins del barri m’estan ajudant a buscar fotografies antigues per a desprès penjar-les en aquest cas als murs de l’edifici ( casa de la Marquesa)

  Els meus avis, el meu pare van viure a Collblanc tota la vida, jo recordo encara com eran algunes places i carrers inclús al parc on abans jugava i que ara es tant diferent, aquest és un treball on vui que tothom que passeja per aquests llocs ( molta gent de tota la vida, i gent que són nouvinguts) pugui recordar o saber com era i la història dels llocs que ara trepitjen.

  La zona que més m’interesa és la de collblanc, la torrasa… però si algú te idees interesants, son benvingudes!

  Aquest blog és genial, moltes felicitats per la feina tant ben feta.

  moltes gràcies.

  18 Desembre 2012 a les 1:40 pm

  • Molt bon dia!!

   Em sembla molt interessant la teva idea, jo de tu, si no ho has fet ja, m’aniria directa a parlar amb les noies de Memoria de barri de la Torrassa: http://memoriadebarrilatorrassa.blogspot.com.es/ A més si entres a la pàgina, a l’esquerra, tenen un munt de fotos de la Torrassa, i crec que també alguna de Collblanc.
   També et recomano dos llibres, l’Abans de la Mireia Mascarell http://sinera.diba.cat/record=b1349330~S23*cat i el de Inocencio Salmeron http://sinera.diba.cat/record=b1562515~S23*cat on a més de fotografies podràs trobar molta informació.

   Per la meva part jo sols tinc el que hi ha al bloc, i al grup i pàgina de facebook, però el que faré serà posar la teva idea a la pàgina, a veure si algú més decideix obrir el calaix i compartir les seves fotos antigues.

   De res, a tu.

   18 Desembre 2012 a les 2:11 pm

 14. Neus Espunyes

  Hola Luís,

  Acabo de topar me amb el teu blog. Felicitats per la bona feina feta, m´ha encantat. Crec que tinc algunes fotos dels anys 60 del carrer Barcelona, les busco i te les faig arribar.

  20 Abril 2014 a les 7:42 pm

 15. Felicitats per aquesta feina!! Jo i el meu home som de L’Hospitalet, jo de Pubilla Cases i ell de la Florida, però ja fa 18 anys que vivim en un poble de Lleida. Les teves fotos m’han portat molts records i he descobert moltes coses … Gràcies!

  3 Juny 2014 a les 10:53 am

 16. jaume Carreras Laserrada

  Respecte al “Martinez Esteruelas”, i al “Capdevila del bacallà”, tal com se’ls anomenava coloquialment, com a curiositat vivien al mateix carrer, al Baró de Maldà, els Capdevila, venedors de bacallà al mercat de l’Hospitalet, tenen o tenien la casa al costat del convent de les monges, i els Martínez al mateix costat del carrer, però no recordo si era la finca de la telefònica , al N-O, (cantonada carrer Barcelona) o la la següent dels “Amics de la Música”, del Dr. Coscolluela i del Costa, a vegades la memòria traiciona, igualment al mateix carrer, amb lo curt que és!, vivia el Sr. Vila.
  Respecte al bar Deportivo, el nom que es coneix popularment és Cal Rectoret.
  Disculpa si et molesto, però m’ha fet gracia, en el bon sentit, el teu bloc

  13 Agost 2014 a les 10:25 pm

 17. carlos garcia

  Felicidades y un saludo de el grupo facebok de la florida el mejor barrio.
  Veo que estamos presentes en una de las fotos y estamos muy contentos, para lo que querais contar con nosotros ok.
  Espongo en la florida el mejor barrio buestra cabecera para que todo el grupo pueda visitaros ok.

  21 Octubre 2014 a les 11:47 pm

 18. Jordi Pastor Petit

  Hola Lluís,

  Em dic Jordi Pastor i fa uns anys que visc a Londres. El teu bloc és molt bó i crec que encara s’hauria d’omplir amb moltes fotografies. És una pena que la gent no hi participi més. Haig de dir, però, que l’Hospitalet que jo coneixia a la meva infantesa ha desaparegut totalment i ara queda una ciutat que ha perdut la seva esència.
  Pot ser ens van conèixer en algun moment, no ho sé. Jo vivia al carrer Bruch i anava al col·legi San Antoni amb el senyor Massot; per tant estic parlant dels anys 50/60.

  Tinc moltes fotos de l’època i també molts records. Si és possible ja n’enviaré algunes.

  Una abraçada.

  28 d’agost de 2015.

  28 Agost 2015 a les 1:01 pm

 19. ITXARO

  hola me gustaria tener las fotos de el lugar donde he nacido seria muy importante para mi, las barracas de la riera blanca, soy superviviente de esas mis raices, como pueden imaginar, en esa epoca ni, luz, agua, mucho menos fotografias, gracias a quien me pueda pasar parte de mi historia

  5 Setembre 2015 a les 3:47 pm

  • ITXARO

   Quiero decir que en mi barraca, donde naci, lo primero ir a por agua, una fuente cerca de la iglesia san Ramon Nonato, hacer mis necesidades en la misma riera o detras en la fabrica de jabon, ir a los buros , a ver si algunos de los camiones que pesaban pollos, algunos podian ser de uno, tercero abrir las puertas de taxis, y poner la mano para la propina, ir a las cinco de la mañana a la iglesia, para los cartones de la donacion de leche , queso y pan, en la nochecita ir a la puerta de los almacenes de Santa Elena, para cuando la señora que vendia crispetas, lo que le quedaba al final si le quedaban me las regalaba, Tambien en la parte de arriba donde los Ricos , eso pensaba yo, sus casas eran de ladrillos, tenian techo sin lluvia, sin goteras, sin riadas, sin muertes, sin ratas, a veces por su ventana nos tiraban juguetes quien tenga mas datos y quiera comunicarse conmigo me daria mucha alegria,

   5 Setembre 2015 a les 11:59 pm

 20. David

  Hola me llamo david y fui becario en el ayuntamieto de l’hospitalet a principios de los 90. Fue en el area de urbanismo y alli conoci a un personaje que quizas te ayude a indagar en el pasado de tu ciudad.
  Primero te dire que es loable el trabajo de investigacion yo lo estoy haciendo de un diminuto pueblecito en los montes de toledo donde mi familia a estado viviendo desde los años en que el rey de castilla era el abuelo de isabel la catolica… soy descendiente del halconero real de juan ii de castilla 1420… y sigo retrocediendo.
  No he leido la inmensa documentacion de este buen blog pero te recomiendo que estudies el trabajo de valenti julia i sadurni. El dibujo planos de l’hospitalet cuando tenia playa e dwcia donde habia arroyos estanques naturales y demas curiosidades. Perdo per no ferlo en catala fa molts anys que no el parlo ni l’escric…

  22 febrer 2016 a les 6:47 pm

 21. Jaume Carreras i Laserrada

  Hola Luis, em podries indicar on consultar dades de l’església construida el 1492, concretament si era posterior a una altra, i si l’advocació fou sempre a Sta. Eulàlia de Mérida? gràcies, Jaume

  26 Setembre 2016 a les 7:05 pm

 22. francesc maurell

  Bona tarda. Felicitats, acabo de descobrir aquesta pagina. He cercat carrer Occident, i m’ha aparegut una foto de la cruïlla Occident i Progres. Originariament, anys 1950 (per la meva edat i memòria), la botiga de la cantonada era d’olis i sabons dels Germans Subirà, tot seguit una botiga/magatzem de plàtans (nomes), on hi ha un tendal de color l’herboristeria Cunill, que actualment esta a la cantonada de Baquer amb l’antic carrer Costa, i seguint el Bar Oriental, conegut com Bar Siscu, regentat per la família Parera. Aixó per el que fa al solar actual producte de l’enderroc. Per Occident un “pasillo”, i a sota un habitatge que va ser botiga de fruites i verdures. Endavant amb la pagina.

  25 Novembre 2016 a les 3:54 pm

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s