Imatges retrospectives d'una ciutat

El Deli, un joc d’origen misteriós,…

El Deli era un de tants jocs que es jugaven fins fa uns anys al carrer a molts dels barris de l’Hospitalet, sobre tot on hi havia espai suficient per fer-ho, ja que es jugava batejant el cilindre amb una pala a la màxima distància possible. 

Pel grup de facebook que enllaço es sap que es jugava a Santa Eulàlia, a Bellvitge, als blocs de la Florida, a Can Serra,… i fora de l’Hospitalet també al Prat i a Casa Antúnez (als anys 40-50).

Es desconeix la seva procedència ja que existeixen jocs amb les mateixes fustes a Galicia (Billarda), Extremadura (Palmeta, chirumba y la bigarda) o Burgos (Paleta, tala y la Chirumba), però les regles són diferents; realment les regles del deli són molt més complicades.

REFERÈNCIES
La fotografia es de Mingo Lorenzo, del “grup de recerca” que existeix al facebook sobre aquest joc i altres que es jugaven a l’Hospitalet (mireu els fòrums)

COMENTARIS AL FACEBOOK

  1. Ramon Costa Dellllllllllliiiiiiiiiiiiii VA que buenos tiempos jejejeje
  2. Carlos Cobos ALA !! Ultimamente comentaba a mis amigos este juego en concreto, DEII !! jajaja No se lo van a crer..

2 responses

  1. D’aquest joc, a Vilanova i la Geltrú en deiem Bèlit. Aquest nom es comú des de l’Empurdà al Delta de l’Ebre. Jo estic intenant reconstruir la forma que tenia per aquests sectors. Si tens més informació de l’Hospitalet o altres poblacions del Baix, m’agradriaque ens comuniquessim.
    Bienve Moya

    14 Març 2011 a les 5:04 pm

    • Hola Bienve, Deli segurament és una deformació de Bèlit, però no sé quan es va produir, ja que com dic a l’article he trobat el nom de “Delhi” a llibres que parlen del lloc als anys 40 a Casa Antúnez. A aquest grup de facebook tens de tot,…
      http://www.facebook.com/group.php?gid=46347121038
      Que jo sàpiga a aquesta banda del mon s’ha deixat de jugar,… encara que pot haver-hi petits reductes de resistència, seia cosa de parlar amb el mon educatiu,…

      14 Març 2011 a les 6:51 pm

Deixa un comentari