Imatges retrospectives d'una ciutat

El temporal de les desgràcies, 31 de gener de 1911

Aquests dies a Cambrils, Badalona, Sant Pol de Mar i Caldes d’Estrac es realitzen actes i exposicions per tal de commemorar  el trist dia 31 de gener de 1911, data en que un temporal inesperat es va portar la vida de més de 80 pescadors del litoral català. “El temporal de les desgràcies” es va dir, i es considera l’episodi més dramàtic de la memòria marinera catalana de l’últim segle amb una causa natural.

La major part de les embarcacions del Maresme va ser arrossegades cap a Barcelona, on van intentar buscar refugi. Però les obres de prolongació del disc de l’est, feien impossible l’entrada a port amb vents del nord i de l’est.  Entre l’extrem de l’espigó i les platges de ponent es creava el que se’n diu una mar trencada o maregassa creuada, que empenyia les barques cap al delta del Llobregat. El temporal va durar tota la nit, fins l’endemà. Malgrat els esforços del bot de la Sociedad Española de Salvamento de Náufragos i dels remolcadors del port de Barcelona, que van sortir en auxili dels pescadors i en van salvar molts, no es va poder evitar el desastre i moltes barques van acabar destrossades al peu de Montjuïc. Durant els dies posteriors al temporal, la platja de Can Tunis es va omplir de cadàvers i de restes de les embarcacions. (del bloc el mar és el camí)

El text inferior descriu el que es va trobar un reporter al dia següent a la platja de Casa Antúnez, que anava des de Montjuïc fins al Llobregat hospitalenc (si piqueu a sobre el podreu llegir)

Imatges de la platja de Casa Antúnez, amb Montjuïc al fons

No he trobat informació de com va afectar aquest temporal als pescadors de la nostra ciutat que vivien a la platja, segurament si es trobaven al mar van ser arrossegats cap al sud sense perill de les roques de Montjuïc, i si estaven a la platja van col·laborar en el rescat i auxili dels nàufrags.

REFERÈNCIES

6 responses

  1. Bona feina de recerca, que completa y aporta nous punts de vista a tot el que s’ha anat publicant aquests dies sobre el temporal de 1911.
    Les fotos són impressionants! De totes les que he vist, no gaires, aquestes que publiqueu són les que mostren amb més detall els efectes d’aquella tragèdia sobre homes i barques.

    Salutacions des de Premià de Mar i moltes gràcies per citar “El mar és el camí”.

    2 febrer 2011 a les 7:55 pm

    • Sí, les hemeroteques guarden grans documents!!
      La de la Biblioteca Nacional és una de les millors.

      De res, gràcies a tu per fer-lo!

      Una abraçada!

      3 febrer 2011 a les 8:05 pm

  2. molt bó. salut

    2 febrer 2011 a les 8:46 pm

  3. Fantàstica entrada i com diu en Joan Sol, unes fotos impressionants. M’he emocionat molt de descobrir el teu blog, perquè sóc fill de L’Hospitalet, malgrat que ara visc a Sant Pol i treballo a Girona. Però el meu pare em parlava sovint de la platja de l’Hospitalet. I com que em dedico a estudiar el patrimoni marítim, a partir d’ara el teu blog serà una lectura fonamental per mi.

    Et deixo l’entrada al nostre blog també sobre el temporal de 1911:
    http://www.icrpc.cat/bloc/

    Cordialment,
    Eliseu

    2 febrer 2011 a les 9:48 pm

    • Doncs sí, una de les coses que persegueix aquest bloc és emocionar mitjançant la recuperació d’imatges “antigues”. Però també vull mostrar el patrimoni de l’Hospitalet, i fins 1920 una part d’aquest, era la seva gran marina, el far, la platja, els seus pescadors,… tot oblidat.

      És un dels meus temes preferits però intento variar una mica per no avorrir.

      Sobre el far
      http://www.facebook.com/group.php?gid=100952329944330

      Gràcies Eliseu

      3 febrer 2011 a les 8:30 pm

Deixa un comentari