Imatges retrospectives d'una ciutat

Un parell de fotografies de la riera de la Creu, 1928-31

Aquesta fotografia surt a la memòria del exercici de l’any 1928 de l’Ajuntament de l’Hospitalet. Són les obres del col·lector de la Riera de la Creu, que en aquesta secció de 600 metres tenia 1,75 m d’alçada i 3,5 d’ample. Una obra que segons diu a la memòria era molt necessària“no sólo por los inconvenientes que llevaba, como son: el que una riera atravesara el casco de la población, con el peligro constante de su desbordamiento y consiguiente peligro de inundación de las casas bajas de las calles de Laureano Miró, Perutxo, Xipreret y San Roque, sinó que también para poder hacer despaarecer la pendiente desproporcionada de la carretera en el borde con la misma riera que tan grandes dificultades y aún perjuicios ocasionaba al tránsito rodado, en particular al de tracción de sangre”

Al fons de la imatges veu una casa de pagès, que seria cal Peret Massagué (aquest motiu l’he tret d’una guia de 1963, suposo que en tindrà d’altres). Crec que el que tenim a l’esquerra és el pati de ca l’Esquena Cremat i el proper edifici a la dreta és ca l’Arús. Ara sabeu per què els patis d’aquests dos edificis es troben per sota del nivell del carrer.

rieradelacreuobrescolectorrieradelacreugsv1

He situat la imatge anterior a la següents fotografies aèries de 1947 i 1950 amb el número 1; són uns vint anys més modernes però els edificis eren els mateixos, crec que no m’he equivocat.

rieradelacreufoto

rieradelacreufotopicat

HE asenyalat amb el número 2 la posició de la següent fotografia del 1931, feta passades les vies del Carrilet i mirant cap a muntanya. No és molt bona, però també podem veure ca n’Arús a l’esquerra i ca l’Esquena Cremat a ma dreta. A la part dreta de l’edifici de ca n’Arús es pot observar que encara no havien fet les finestres que podem trobar actualment, suposo que les farien anys després, ja que a la fotografia aèria de 1950 es veuen perfectament.

Com veieu el Carrilet passava mitjançant un petit pont elevat per evitar que s’inundés. El col·lector finalitzava una mica més amunt i desaiguava just aquí.

rieradelacreufoto3rieradelacreugsv2

REFERÈNCIES
L’última fotografia en blanc i negre és de la revista Nuevo Mundo (Madrid). 16/1/1931, página 27. (és un article sobre l’assesinat de l’estanquera Montserrat Vergés, va causar molta consternació)

2 responses

  1. Ventura

    Als anys 50s (del passat segle) els noiets dels carrers Sant Roc, Porvenir, Príncep de Bergara, Roselles.., en fi, de la via, tenien un ritual iniciàtic per ser membres de les colles de nois grans, una mica com deixar de ser nen i fer el salt a l’adolescència. Aquest ritus portava l’exigència d’esperit valent i consistia en la travessa del “pont de la Mina”. La colla et portava a Can Boixeres, a les reixes de les portes, on començava el rierol d’aigua (contaminada) i el col-lector de la riera esmentada. La travessa es feia amb una lot de petaca i res més. La carrera “adornada” amb els crits de la colla tenia que ser ràpida, sortejant les rates (havia una voravia més alçada) i amb la llumeta llunyana dels embornals de la Plaça del Repartidor i després d’aquest de la carretera (Prat de la Riba). Finalment arribaves a la sortida, sota les vies del Carrilet….convertit en mig home i acceptat com a “capaç”. I amb vot.

    4 Desembre 2012 a les 12:00 am

  2. Ahh, que mania aquesta dels nens de ficar-se pels túnels i forats,… He trobat la sortida del teu,… i més coses,… https://lhospitaletdellobregat.files.wordpress.com/2012/12/centreanys50.jpg

    4 Desembre 2012 a les 8:04 am

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s