Imatges retrospectives d'una ciutat

Una presó i una capella a ca la Pubilla Casas, 1939

Començo per la noticia de la Vanguardia,…

Per ara l’única referència sobre aquesta presó l’he trobada a un llibre de Josep M. Jordà i Capdevila que diu que durant la Guerra Civil, ca la Pubilla Casas va ser ocupada per un comitè i en els soterranis, on hi havia hagut el celler de la casa, s’hi van fer alguns assesinats. Després de la guerra es va cedir als pares Passionistes, els quals a la planta baixa van obrir al culte una capella pública. L’any 1943 la comunitat es va traslladar a una torre de la travessera de les Corts.

Al mateix llibre, l’autor fa una llista incompleta de les persones de la parròquia que van morir durant la guerra, cita com assassinats a ca la Pubilla Casas, el 25 d’agost de 1936, Joan Bibet i Marquina i els seus dos fills, Ramon i Fèlix Bibet i Trabal, els dos primers eren contractistes d’obres i l’últim era pare salesià.

A la fotografia següent veiem el pati frontal de ca la Pubilla Casas amb les personalitats que van acudir a la inauguració.

A la imatge inferior, veiem a l’esquerra al tinent general Luis Orgaz Yoldi, cap de la Capitania General de IV Regió Militar (Catalunya). L’home de blanc va ser el primer alcalde de la dictadura, José Wenceslao Marín López, que va durar nou mesos fins que va ser empresonat; poc després va morir.

A sota veiem la capella, bastant buida de mobiliari ¿?

REFERÈNCIES

Luis Orgaz

4 responses

  1. lluis

    Segons tinc documentat entre juliol de 1936 i gener de 1939 els soterranis són convertits en “Checa” (presó) i es van practicar tortures i morts.
    L’11 de setembre de 1939 es va inaugurar una capella en la planta baixa, sent construïda pels PP Pasionistes en record dels toriturats i morts.
    L’any 1940 es podien veure per la casa els impactes i forats produits per les ametralladores utilitzades per assassinar als “catòlics i les persones d’ordre”

    10 Abril 2012 a les 6:16 pm

    • A la Vanguardia diuen que seria el diumenge 10 de setembre, però n o tinc la notícia posterior, així que pot ser va ser el dilluns 11. Lo dels forats no ho sabia, pot ser encara hi són,… moltes gràcies pel teu comentari

      1 Mai 2012 a les 10:08 am

  2. Raúl

    Hola. Jo diria que l’última foto, la de la capella, correspon a l’actual parroquia de Sant Gemma, als soterrani de l’escola Sant Josep Obrer, als terrenys de Ca la Pubilla Casas

    3 Agost 2012 a les 2:04 pm

  3. Exacte Raúl, són el soterranis de l’escola que menciones.

    20 Agost 2012 a les 10:08 am

Deixa un comentari