Imatges retrospectives d'una ciutat

Enric Jonama Darnaculleta

Ahir vam mostrar un bàndol municipal on es prohibia parlar el català (o qualsevol altra llengua que no fos el castellà) als funcionaris dins de l’exercici de la seva feina.

Aquest advertiment de l’any 40 el signava l’Enric Jonama Darnaculleta,… i bé, avui he trobat una fotografia seva que segur que no coneixeu, ja que encara que sembli mentida és molt difícil trobar imatges d’alguns antics alcaldes de la ciutat, no és com ara,…

La biografia que ja vaig indicar ahir, extreta del llibre “Els Ajuntaments Franquistes a Catalunya (Política i administració municipal 1938-1979)” de Martí Marín, diu el següent:

Fou empleat de l’empresa Sabadell y Henry on tingué per cap Demetrio Carceller. Quan aquesta empresa fou integrada a CAMPSA es va fer representant d’una firma de lubricants fins que es casà amb la filla d’un propietari agrícola.

Segons els informes governatius era simpatitzant de les esquerres i militant del PRR (Partit Republicà Radical Autonomista), mentre d’altres fonts el fan proper a la CEDA (Confederación Española de Derechas Autónomas) i fins i tot precoç falangista.

Fou nomenat fiscal del Jutjat municipal el 1932. Sempre segons els informes, en la fase 1934-1936 adoptà una postura més esquerrana propera als radicalsocialistes o bé al partit d’Azaña. Cap al 1936 s’allunyà d’aquests sectors pero passà la guerra a l’Hospitalet i prosperà economicament. El 1939 s’afilià a FET-JONS (Falange Española Tradicionalista y de las Juntas de Ofensiva Nacional Sindicalista) i maniobrà per situar-se de primer tinent d’alcalde en la gestora provisional.

Al 1934 era l’alcalde accidental en ser cessat Marín López, i gràcies a una gestió de Demetrio Carceller el confirmà a l’alcaldia, tot incorporant el cunyat de Carceller com a primer tinent.

Salvà de la depuració el seu cunyat, subinspector de la Generalitat, i el confirmà com a interventor de fons municipal. Es construí un fals passat de quintacolumnista, perseguit i empresonat gràcies al qual fou nomenat cap local de FET-JONS el 1940.

Inicià en aquest punt les seves activitats fraudulentes en els abastaments de la ciutat, que multiplicà en la seva segona etapa (1945-1952) com a alcalde.

Fou cessat per Felipe Acedo per denúncies d’abús d’autoritat i prevaricació en l’abastament de carns. En aquell moment varis membres de la corporació, per boicotejar-lo no assistien a les sessions.

 

REFERÈNCIES

Biografia de Enrique Jonama Darnaculleta

Imatge: Museu d’Historia de l’Hospitalet de Llobregat dins de la web Museus en línia

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s