El torrent Capó
A veure,… aquest text és una espècie de collage de imatges i informació de diferents èpoques però del mateix lloc, del torrent Capó (o riera de Pubilla Cases). Aquest torrent és un de tants topònims de la nostra ciutat que ja no s’escolten, sobretot per que del torrent no queda ni el nom del carrer per on abans baixava, es a dir, l’avinguda del Torrent, que ara es diu de Severo Ochoa.
Sobre d’on ve el nom d’aquest torrent no tinc cap informació,… bé, sols sé el que ja sabeu, que els capons són els galls que es castren per que tinguin una carn més tendra i millor sabor,…
Miquel Sanz i Parera descrivia el torrent Capó així: Aigües avall es transforma en la riera del Cementiri o dels Frares. El seu camí es fa difícil d’establir a conseqüència de la intensa urbanització del llit de la riera. S’origina entorn del carrer de Sant Mateu d’Esplugues i segueix la direcció del carrer de Severo Ochoa, popularment anomenat carrer del Torrent. Gira en la confluencia amb l’avinguda d’Isabel la catòlica segueix en direcció sud pel parc de les Planes, passa per davant del cementiri pel carrer de Menéndez Pidal i continua pel carrer de la Riera dels Frares. Té una longitud d’ 1,8 km i una superfície de conca de 0,835 km². El seu pendent mitjà és del 3,8%, encara que fins al canal de la Infanta és del 5,3%
A sota he traslladat a una fotografia aèria actual el contorn de les trinxeres que formava el torrent a l’erosionar les argiles del samontà, quan no hi havia pràcticament res a aquesta zona, concretament als anys 30. Per sobre de la carretera de Collblanc també he dibuixat el torrent de ca l’Oliveres, amb el que es connectava el Capó. El de ca l’Oliveres després d’aquesta connexió, juntament amb els del Neguit-Estela i Busquets, que baixaven de Sant Pere Màrtir, formaven el torrent Gornal.
Als plànols de la ciutat de 1927,a la zona propera al cementiri, on el torrent feia una espècie de plaça, ja es veuen edificis industrials, sota el nom, sinó llegeixo malament, d’Ernesto Mayoral?
A aquest article de 1935, que va sortir a molts diaris, on es relata un incident greu entre la policia i uns atracadors, trobem el nom d’aquest torrent, que es veu que també donava nom al pont que travessava la via fèrria i el canal de la Infanta.
Bé, el parc de les Planes es va començar a crear a l’any 1986 a uns terrenys on havia existit fins 1980 un polígon industrial amb dues bòbiles: Cerámica Barcelonesa para la Construcción SA (CEBACSA), i Goyta y Oliveros (“Guita”, a l’article anterior); i també la industria química Cardoner, també dita de “la peste”, que també es menciona a l’article i veieu a sota. El torrent Capó el podeu veure entre el cementiri i les fàbriques.
També he trobat aquesta imatge dels 60 de l’extracció d’argiles de CEBACSA, a dalt del parc, on ara es troba el poliesportiu; antigament el torrent baixava per aquest lloc procedent de l’avinguda del Torrent, just on estan aquests blocs, coneguts com del Nebot.
i per ara és el que hi ha,…
REFERÈNCIES
- Mapa de l’any 1933 d’on he copiat el contorn del torrent Capó
- L’espai del parc de les Planes als anys 1927, 1947 i 1958
- Guia del Parc de Les Planes
- Pluges i inundacions a l’Hospitalet de Miguel Sanz i Parera dins de Quaderns d’Estudi núm. 7 publicat pel Centre d’Estudis de l’Hospitalet l’any 1989
- La Vanguardia 24.02.1935
- Fotografia de La Cardoner del llibre “Cinquanta-quatre relats d’immigració” (1986) de Jaume Botey. Editat pel Centre d’Estudis de l’Hospitalet i la Diputació de Barcelona.
- Fotografia de l’extracció d’argiles de CEBACSA del llibre “El Gornal” (1995), d’Àngels Martín. Dins de la col·lecció Els Barris d’Adigsa, núm.15. Generalitat de Catalunya. Comentaris sobre aquesta fotografia
This entry was posted on 11 Desembre 2011 by eljuguetista. It was filed under >Esplugues, Avinguda de Severo Ochoa, Canal de la Infanta, Carrer de la Riera dels Frares, Carrer de Menéndez Pidal, Construcció, Les Planes, Parc de les Planes, Pubilla Cases, Quimica, Segle 20 (XX) and was tagged with avinguda del torrent, blocs del Nebot, canal de la Infanta, carrer de la Riera dels Frares, carrer de Sant Mateu, CEBACSA, Cerámica Barcelonesa de la Construcción, Cerámica Barcelonesa para la Construcción, Ernesto Mayoral, fabrica de La Peste, Goyta y Oliveros, La Cardoner, Miquel Sanz i Parera, Torrent Busquets, torrent de ca l'Oliveres, torrent del Neguit, Torrent Estela, torrent Gornal, Vicente Lasalle Cortina, Vivrent.
Realment ets una font extraordinària de dades i de vincles. La “plaça” que forma la llera del torrent per sobre del cementiri era la conseqüència de l’extracció d’argiles dels terrals per a les bòbiles al llarg de molt de temps. El meu avi, Josep Casas i Casanovas, va treballar de barraquer en aquests terrals entre el1926 i 1l 1930, i després va fer d’enterramorts al cementiri fins al 1934, que va morir. Jo encara recordo haver anat a un “guateque”, l’any 65 o el 66, a la bòbila que quedava a la riba dreta (a l’oest) del torrent.
Joan Casas
12 Desembre 2011 a les 8:49 am
Gràcies pel piropo Joan, venint de tu,… me pones colorao 🙂
Què feia un barraquer? jo,… es que sembla que sé moltes coses, però no tinc ni idea de res,…
Doncs, sobre la bòbila aquesta del guateque, sinó m’equivoco Cerámica Barcelonesa para la Construcción SA (CEBACSA), he contactat amb antics treballadors que ara treballen a Arcyde SA, una altra bòbila del Papiol, em van dir que pot ser em donarien fotos,… http://www.arcyde.com/
Gràcies pel teu comentari!
17 Desembre 2011 a les 10:21 am
En efecte, “Ernest Majoral”, que jo tinc col.locada a on tu tens “CEBACSA”, Ceràmica Barcelonesa S.A., que jo tinc sense local.litzar, com ho podriem acavar d´adobar?, l´únic cert es que Ernest Majoral era una bòbila de la zona del parc de les planes, junt a la Goyta Oliveros, però estava al forat del polliesportiu, estava a sota, al mateix parc?, jo posaria la “CEBACSA” junt a la Goyta a baix, pot ser?.
Les fotos com sempre impagables!!
12 Desembre 2011 a les 6:34 pm
Crec que sí, que es així, CEBACSA a dalt i Goyta a sota,… i en mig la Cardoner, però si mires aquí
https://lhospitaletdellobregat.wordpress.com/2011/08/14/evolucio-de-la-barriada-de-ceravalls/
Entre 1947 i 1958, a sobre del Cementiri surt una altra, que no sé si és una ampliació o una altra empresa,…
17 Desembre 2011 a les 10:26 am
Només una puntualització, l’avinguda Severo Ochoa continua dient-se avinguda del Torrent… a la part d’Esplugues, a la vorera “oest”, fins el mercat de Can Vidalet.
12 Desembre 2011 a les 6:47 pm
Moltes gràcies per la puntualització!!
17 Desembre 2011 a les 10:26 am
Saben si hay fotografías de las cuevas de la calle del molino? Muchisimas gracias!!!
3 Octubre 2016 a les 7:44 pm