Imatges retrospectives d'una ciutat

Cal Cabo / Cal Miquel del Ros, 1952

L’Albert Graells m’ha tornat a enviar una altra fotografia de la ciutat, en aquesta ocasió d’un lloc on encara no havia posat cap imatge. Es situa a la carretera del Mig, concretament a l’encreuament dels carrers de la rambla de la Marina(a Cornellà)/Femades(a l’Hospitalet), just a tocar de Cornellà. Si avui anem allà ens trobaríem envoltats de naus industrials però quan es va fer la fotografia, l’any 1952, allà sols teniem caps i cases a ambdós costats de la carretera sense asfaltar, i com veieu bastant estreta i en mal estat.

Aquesta casa es deia segons el plànol de la ciutat de 1951 cal Miquel de Cos, però sembla una errada ja que al plànol de la ciutat de 1963 li diuen cal Miquel del Ros; un altre nom per aquest conjunt d’edificis el trobem al plànol del Francesc Marcé i Sanabra que l’anomena cal Cabo.

La Matilde Marcé i Piera al seu llibre sobre els motius de la ciutat recull els dos noms, però sols en comenta cal Miquel del Ros i no es tracta d’aquesta casa, sinó d’una altra que es situava a tocar de la Gran Via i de la que ja vaig publicar algunes imatges. Al comentari inferior de francesc Vinyals es desvela el misteri,…

A les fotografies següents, de 1958 i 2012, trobareu la carretera del Mig des de ca l’Esquerrer fins el carrer de Campoamor; cal Cabo en color verd.

REFERÈNCIES

15 responses

 1. Francesc Vinyals

  La casa anomenada cal Miquel del Ros / cal Cabo era un casalot dividit en diferents cases en el que vivien tres famílies que provenien de la casa pairal de cal Miquel del Ros, al costat e la gran via ,i un altre família que tenien vaqueria que els anomenaven de cal Cabo
  Els caps de família Se anomenaven de cognom Vinyals i de nom un es deia Jaume l’altre Andreu i l’altre no recordo el seu nom
  La casa assenyalada com a can Vinyals el seu nom o mal nom es cal Pepet Noiet, la de cal Bordas es cal Balta

  17 Agost 2012 a les 7:38 pm

 2. Moltes gràcies Francesc per la informació, a més veig que formes part de la família Vinyals, així que la informació segur que és de primera ma. Sobre Cal Baltà i Cal Pepet Noiet, són els noms que figuren al mapa de Francesc Marcé:

  Jo he agafat els motius del mapa de la ciutat de 1951, ja que s’apropava més a l’any de la foto, en aquest plànol les dues cases es denominen Bordas i Vinyals,

  Recordes si en algun moment es van dir així, o bé es una errada del mapa?

  20 Agost 2012 a les 10:35 am

  • Francesc Vinyals Vilagran

   Hola Lluís:
   Per poder aclarir algunes de les informacions assenyalades al mapa de Francesc Mercè
   Cal Cabo / Cal Miquel del Ros, s’anomena Cal Cabo.
   L’error es degut que al tractar-se d’una casa força gran va ser dividida amb 4 cases i tres d’elles van anar a viure tres fills de Cal Miquel del Ros, per cert de cognom també son Vinyals. El Jaume, L’Andreu i l’altre no recordo el nom. ( si vols mes informació una de las filles del Jaume,la Immaculada Vinyals que va néixer i viure a la casa, treballa al collegi Canigó)
   Per altra banda la casa Bordas el seu nom es Cal Balta malgrat que els propietaris es diguessin de cognom Bordas. (Si necessites mes informació un dels dos fills de la cassa es el Dr. Xavier Bordas Orpinell que te consultori a l’antiga Cal Gajo).
   Can Vinyals el seu nom es el de Cal Pepet Noiet, malgrat que el cognom de la família sigui Vinyals, com pots veure de Vinyals n’hi han molts a la Marina, malgrat que algunes branques siguin força llunyanes. També n’hi ha un altre Cal Noiet també de Vinyals de cognom.
   En els mapes hi ha un altra nom de casa que tampoc es cert el de cal Vermell, el seu nom seria el de cal Permei els seus habitants es deien Carbonell de cognom.
   Esperant poder haver aclarit un boci del passat hospitalenc rep una salutació de

   Francesc Vinyals

   12 gener 2013 a les 8:38 pm

   • Moltes gràcies Francesc per tota aquesta informació, m’ha aclarit molts dubtes!

    24 gener 2013 a les 11:21 pm

 3. Ventura

  El jovent del (sub)barri de la via, als 50, al estiu i tot seguint el “rec del Calet” ( és veu a la foto paral-lel al carrer Famades) per caçar serps i granotes, ens aturavem a Cal Balta (on vivien els nois dels Bordas el Joan i el Xavier), i després a la vaqueria de cal Cabo que era al davant. Crec que la masia del Miquel del Ros era més lluny. On vivien els Vinyals era a Cal Pepet (Noiet) a més, un noi d’aquesta familia anava a l’Academia Almi i sé que després va acabar una Ingenieria Química.

  18 Octubre 2012 a les 12:23 am

  • Ostres què era el subbarri de la via? les cases per sota del carrilet?,… He de refer aquest article,…

   22 Octubre 2012 a les 4:35 pm

 4. Ventura

  Perdona que et respongui tard. A veure, si ens preguntaven, per exemple, al carrer Sant Joan (aguerrits i molt bons “llançadors” de pedres..) d’on veníem dèiem “de la Via”, es a dir, els carrers a banda i banda de les vies i fins al mercat del Centre i l’estació. Els carrers al voltant de l’estació del Carrilet eren “de l’estació”, els del final de Provença-Josep Prats i Femades eren “del Tabique” , denominacions que “delimitaven” millor els indrets dins d’un barri (Ei, emprats pels nens i nenes), ..viu per Can Gomar, son “del Cementiri”, baixen “del Poble Sec”….Anys 50s.

  18 Novembre 2012 a les 4:53 pm

  • No passa res, últimament jo responc, no tard, tardíssim,… i què tabique donava nom a aquest “sector”. ah! i un dubte que fa molt de temps que tinc, i que quasi em dona vergonya preguntar, on era el Poble Sec???

   20 Novembre 2012 a les 10:15 am

 5. Ventura

  El nom d’aquells camps com a Tabique podria dir-se pel la tanca (tabique) que envoltava les instal·lacions de la Campsa, penso, no tinc cap proba. Entre el Museu Serra (antigament Can Famades), la tanca esmentada, la via i el “rec de la Pudor” (claveguera a cel obert que era per sota del actual carrer Francesc Moragues i que passat la via, s’allunyava cap a la Marina) havien uns camps conreats, que se’ls anomenava aixi, e més el nom fou tan emprat que fin i tot encara existeix un restaurant que es diu Tabique. Al final del carrer Provença, sentit Cornellà, encara existia, a principis dels 50s, una masia, al bell mig d’aquest camp, la qual no recordo el nom. A veure si algun gamarús del meu barri, d’aquells temps, diu quelcom al respecte-… (o gamarussa..tan se val).
  Amb el pas del anys es varen construir els pisos de la Caixa, els de la Casa Croga, el Cinema Ópera, etc..

  20 Novembre 2012 a les 4:53 pm

 6. Ventura

  Quan al barri de Poble Sec me fico també a principis dels 50s. A casa teníem uns familiars que vivien allí, on tenien una merceria (o cotilleria). Aquest indret era just al darrera de Can Serra i me sembla que només eren dos o tres carrers. S’hi anava (des de el Centre)per sota del túnel de la via de renfe, pujaves per la carretera d’Esplugues (molt ample i amb llambordes) i tot traspassant Can Serra es pujava per un caminet fins a aquestes cases. Els carrers no estaven asfaltats.

  20 Novembre 2012 a les 5:00 pm

 7. Segons el que interpreto dels padrons de l’època, sembla que Cal Miquel del Ros va passar de Miquel Vinyals Bou i la seva esposa (Francesca Sigalés Sanfeliu) al seu fill i hereu Joan Vinyals Sigalés (1887-1956), que va viure a la masia fins la seva expropiació per l’ampliació de la Gran Via.

  En Joan s’havia casat amb la Maria Bonvehí Teià i va tenir 5 fills: Conxita (1913), Miquel (1916), Jaume (1918), Andreu (1920) i Joan (1923). La noia, crec, es va casar amb l’hereu de Cal Viusà i va anar a viure a la casa dels sogres, i els nois deuen ser els que van anar a viure a Cal Cabo.

  4 Abril 2015 a les 11:40 pm

 8. Joan Casas

  Algú té fotografies del barri del Boter?

  29 Desembre 2016 a les 8:40 am

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s